Het is tegenwoordig meer dan normaal om te beleggen. Maar als je daar net mee begint, kan het nog weleens lastig zijn om daar je weg in te vinden. Er is immers zoveel mogelijk, en het lijkt wel alsof iedereen wat anders beweert. In deze blog geef ik je wat tips zodat je eventueel kan beginnen met beleggen. Dan heb je in ieder geval wat handvaten en dat geeft toch vertrouwen. Lees je mee?

Gebruik je geld verstandig

Je geld verstandig gebruiken, wat bedoel ik daarmee? Nou er zijn een hoop mensen die met beleggen slapen en snel rijk willen worden maar zo werk het helaas niet. Wat veel mensen dan doen is in één keer heel veel beleggen. Soms beleggen ze ook geld wat ze eigenlijk helemaal niet kunnen missen. Dat is onverstandig. Ook is het onverstandig om al je geld in één aandeel te beleggen. Kijk dus goed naar je hebt, welk deel daarvan je kan missen en hoe je het kan spreiden.

Weet waar je in belegt

In principe hoef je natuurlijk het fijne niet te weten van het bedrijf waar je in belegt maar enige kennis is wel vereist. Simpelweg omdat je die markt dan een beetje in de gaten kan houden. Als de koersen omhoog of omlaaggaan en jij daar pas aan het einde van de dag achter komt, ben je eigenlijk al te laat. Daarnaast weet je op deze manier ook welke bedrijven je financiert en dat is moreel gezien aan te raden. Als laatste is het ook handig om je een beetje in te lezen over beleggen en de termen die gebruikt worden. Zo weet je dat Forex voor een valutamarkt staat, en wat Pips nu precies zijn.

Lange termijn of korte termijn

Zoals ik al zei, is het idee van veel mensen dat ze slapend rijk worden. Nu kan je wel op een kortere termijn beleggen. De winst die je pakt is dan kleiner maar het risico kan wel minder zijn, tenzij je natuurlijk een groot bedrag inlegt. Als je jouw ingelegde bedrag structureel wilt vergroten, zal je een lange adem moeten hebben en veel geduld. Maar het maakt wel dat je maandelijkse inleg lager kan zijn zonder dat je daarmee (veel) geld misloopt.

De voordelen en nadelen

Ook beleggen heeft z’n voor- en nadelen. Je kan het een beetje zien als gokken op zakelijke schaal. Het is een kunst en je kan er veel over leren. Als jij een bepaald doel of beeld in gedachten hebt, is het handig om te kijken hoe je dit waar kan maken, wat je daarvoor moet doen en leren en hoe je het toe kan passen. zo kom jij beslagen ten ijs in de wereld van het beleggen.