In de afgelopen jaren is de inflatie enorm toegenomen, wat voor elke Nederlander merkbaar is. De prijzen in de supermarkt zijn hoger en ook de vaste lasten nemen toe. Dit zorgt ervoor dat de koopkracht van veel Nederlanders achteruit gaat. Doordat de meeste mensen een financiële buffer hebben, kunnen zij in eerste instantie de hogere prijzen met hun reserves opvangen. Echter, dit is geen duurzame oplossing om de inflatie voor te blijven en je koopkracht te behouden. Daarom kun je in dit artikel 3 manieren ontdekken om jouw vermogen tegen inflatie te beschermen.
Goud als veilige haven
In de afgelopen duizenden jaren is de waarde van goud altijd een stabiele factor geweest. Gemiddeld gezien staat de waarde van 1 ounce goud, wat ongeveer 31 gram goud is, gelijk aan een duur maatpak. De waarde in valuta kan fluctueren, maar in de meeste gevallen beïnvloedt dit niet de koopkracht van goud. In financieel onzekere tijden besluiten mensen daarom om goud te kopen. Een gouden munt kopen kan bijvoorbeeld een verstandige optie zijn indien je een klein deel van je vermogen in goud wil stoppen. Dit zorgt er tevens voor dat je meer controle over je eigen vermogen hebt en bijvoorbeeld een bank hier geen zeggenschap over heeft.
Is Bitcoin het digitale goud?
Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor cryptocurrency’s als veilige haven. Bitcoin is hierbij een vaak genoemde cryptomunt, die door sommigen zelfs bestempeld wordt als het digitale goud. Dit komt doordat Bitcoin en goud beide schaarse activa zijn en hierdoor in theorie jouw vermogen kunnen beschermen tegen de inflatie. Wanneer je in Bitcoin investeert om je vermogen te beschermen, kun je dit zien als een digitale goudstaaf kopen. Echter, Bitcoin bestaat nog maar enkele jaren en goud heeft zich ruimschoots bewezen, waardoor goud als een minder risicovolle investering wordt gezien.
Beleggen in aandelen
Naast het investeren in goud of Bitcoin, is het ook mogelijk om een deel van je vermogen in aandelen te stoppen. Wanneer de inflatie toeneemt doordat er meer geld wordt gecreëerd en hierdoor het aanbod toeneemt, betekent dit in de meeste gevallen ook dat de traditionele markten hier financieel van profiteren. De beurscrash van 2020 is hier een recent voorbeeld van. Doordat het coronavirus ervoor zorgde dat veel mensen zonder werk zaten en bedrijven steun nodig hadden, werd er extra geld bijgedrukt om mensen en bedrijven te helpen. Als gevolg hiervan werd het aanbod van geld groter en profiteerde de aandelenmarkt hier enorm van.