Wat is de functie van een dompelpomp?

Een dompelpomp is een apparaat dat volledig onder water staat en gebruikt wordt om water of andere vloeistoffen van de ene plaats naar de andere te verplaatsen. Het belangrijkste voordeel van een dompelpomp is dat deze kan worden geplaatst in gebieden waar het moeilijk of onmogelijk zou zijn om een conventionele pomp te gebruiken. Er zijn veel verschillende soorten dompelpompen beschikbaar op de markt, elk met zijn eigen unieke kenmerken en toepassingen.

Veel voorkomende dompelpompen

Een van de meest voorkomende soorten dompelpompen is de centrifugaalpomp. Dit type van pomp gebruikt een roterende waaier om een vacuüm te creëren dat water in de pomp zuigt. Centrifugaalpompen worden typisch gebruikt om grote volumes water te verplaatsen, zoals in irrigatiesystemen of overstromingscontroletoepassingen. Een ander veelvoorkomend type dompelpomp is de verdringerpomp. Dit type pomp gebruikt een zuiger of membraan om water door de pomp te verplaatsen. Verdringerpompen worden vaak gebruikt in toepassingen waar een zeer nauwkeurig debiet vereist is, zoals in medische of laboratoriumapparatuur.

Hoe worden dompelpompen aangedreven?

Dompelpompen kunnen worden aangedreven door elektriciteit, hydrauliek of zelfs benzinemotoren. Het meest gebruikte type dompelpomp in woningen en kleine bedrijven is de elektrische dompelpomp. Deze pompen zijn beschikbaar in een brede waaier van grootte en machtsniveaus om elke toepassing aan te passen. Dompelpompen worden meestal gebruikt in grotere industriële of commerciële toepassingen. Benzine-aangedreven dompelpompen worden meestal gebruikt in bouw- of landbouwtoepassingen waar een draagbare pomp nodig is. 

Er zijn verschillende dompelpompen beschikbaar, maar welke is geschikt voor schoon water en welke voor sterk vervuild water? Lees hieronder 3 verschilllende pompen.

dompelpompen voor schoon water

Als we het over schoon water hebben, bedoelen we helder, zuiver water. Er zitten bijna geen of heel weinig vaste deeltjes in het water, zoals zand. Schoon water kan door bijna elke dompelpomp worden verwerkt. 

Dompelpomp voor matig vervuild water (grijs water) 

Water dat zwak vervuild is, vaak grijs water genoemd, is licht troebel door vaste deeltjes zoals zand. Water in ondergelopen ruimtes, zoals een garage of kelder, bouwputten en huishoudelijk afvalwater zijn voorbeelden van licht vervuild water (met uitzondering van toiletwater). 

pomp voor vervuild onderwaterwater (zwart water)

Deze vuilwater dompelpomp is geschikt voor water dat troebel is geworden door grotere deeltjes. Dit water wordt vuil water of zwart water genoemd. Toiletwater is een voorbeeld van onrein water. Fecaliën hebben het water verontreinigd.

Zoekt u naar een specifieke dompelpomp? Kijk dan eens op wildkamp.nl! Op deze online webshop staan dompel pompen en vele andere water afvoersystemen.